CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Khamis, 8 Oktober 2009

Karangan SPN21

CUTI SEKOLAH

Di negara kita sekolah bercuti pada penggal pertama dan kedua. Satu cuti penggal persekolahan ialah kira-kira selama sepuluh hari. Sekolah juga akan bercuti pada hari-hari yang tertentu seperti Hari Nuzul Al-Quran, Hari Perlembagaan, setiap awal tahun, Hari Keputeraan Sultan, Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha dan lain-lain. Pada bulan Ramadan atau puasa semua sekolah akan bercuti selama satu bulan.
Biasanya pada waktu cuti ini ramai orang-orang membuat berbagai rancangan. Para ibu bapa akan membawa anak-anak mereka pergi berkelah atau melawat ke tempat-tempat yang tertentu. Ada juga di antara mereka pergi melawat keluar negeri. Ada yang pergi melawat Singapura, Malaysia, Filipina, England dan negara-negara yang lain. Bagi saya, pada hari cuti saya dan kawan-kawan pergi memancing atau berkelah. Kami memancing di tepi laut at au di tepi sungai yang banyak ikan. Selain dari memancing, atau berkelah, saya gunakan masa cuti ini untuk membaca buku. Saya sangat suka membaca buku-buku cerita.
Perkara yang harus saya lakukan semasa cuti sekolah ialah menolong ayah dan ibu di rumah. Kalau cuti pendek saya gunakan untuk membersih¬kan bilik atau setoL Bila cuti panjang pula saya penuhkan mas a saya untuk membersihkan longkang, halaman rumah dan menjaga pokok-pokok bunga. Saya tebas rumput-rumput yang panjang. Selepas itu saya akan menolong membersihkan kereta ayah.
Pada hari cuti penggal akhir tahun yang lalu, saya dan keluarga saya telah pergi makan angin ke Singapura. Kami pergi melawat selama satu minggu. Banyak tempat-tempat yang menarik telah kami lawati. Saya sungguh seronok pada waktu itu.
Kita harus isi hari cuti kita dengan kerja-kerja yang berfaedah.
Janganlah kita gunakan masa cuti itu dengan kerja-kerja yang tidak baik. Kalau kita isi masa cuti itu dengan perkara-perkara yang tidak baik tentu akan merugikan diri sendiri. Kita mungkin akan jadi pemugut at au suka merosakkan harta benda awam atau kerajaan. Kita juga mungkin terlibat dengan perkara-perkara yang tidak baik. Oleh itu isilah masa cuti sekolah dengan kerja-kerja yang mendatangkan faedah.


MEMBACA SURAT KHABAR MENDATANGKAN FAEDAH

Salah satu jalan untuk mengetahui banyak hal atau perkara ialah dengan cara membaca. Kita boleh membaca apa saja yang boleh men-datangkan faedah. Antara bahan bacaan yang boleh mendatangkan faedah ialah membaca surat khabar. Walaupun membaca surat khabar itu berlainan dengan membaca buku-buku pelajaran tetapi ia juga mendatangkan berbagai faedah kepada kita.
Surat khabar boleh dikatakan bahan bacaan yang penting. Kita harus membacanya setiap hari. Kalau seseorang itu membaca surat khabar dia akan beroleh pengetahuan. Segala peristiwa dan berita baru akan dapat diketahui dengan s:;epat. Kita akan dapat mengetahui berita atau kejadian yang berlaku setiap hari melalui surat khabar. Berita-berita yang disiarkan itu bukan sahaja dari dalam negeri malah dari luar negeri.
Selain dari berita-berita disiarkan, kita juga akan dapat memperolehi ilmu pengetahuan dari rencana-rencana, ulasan-ulasan sukan, pelajaran at au artikel-artikel di dalam surat khabar. Semua itu sangat berguna kepada kita. Bidang pengetahuan kit a akan menjadi bertambah luas.
Untuk mengetahui apakah rancangan yang akan disiarkan televisyen, kit a boleh dapatkan semua ini melalui surat khabar. Orang-orang Islam juga dapat mengetahui waktu-waktu sembahyang dan soal jawab agama yang terdapat dalam surat khabar. Inilah salah satu kepentingan surat khabar.
Apa yang menggembirakan sekarang ini, surat khabar ada membuat satu rencana yang berkaitan dengan ko nputer. Kita ditunjukkan bagaimana menggunakan komputer dan membuat sesuatu kerja dengan komputer. Segal a masalah yang berkaitan dengan komputer diterangkan dalam rencana itu. Bila kita membaca surat khabar sudah tentu kit a dapat faedahnya.
Dapatlah dikatakan peranan surat khabar sangat penting pada kita.
Kita akan tetap beroleh berbagai faedah asalkan kita rajin membaca surat khabar dan sentiasa menjadikan sebagai amalan membaca. Adalah lebih elok selepas membaca itu, segala berita dan rencana-rencana yang penting dipotong atau digunting. Potongan itu dikumpulkan di satu tempat. Mungkin di satu masa nanti ianya dapat digunakan.


ILMU PENGETAHUAN ITU LEBIH BERGUNA DARIPADA KEKAYAAN

Kata para bijak pandai, ilmu pengetahuan adalah harta yang tinggi nilainya, boleh dibawa ke sana ke mari dengan mudahnya, tidak perlu dijaga seperti menjaga harta, mudah disimpan di dalam otak dan tidak boleh dicuri orang. Ia mudah digunakan bila diperlukan.
Katakanlah ada seorang hartawan yang kaya raya. Beliau memiliki beberapa buah bangunan yang besar-besar. Beliau menghantar semua anak-anaknya belajar untuk mendapat ilmu pengetahuan. Apabila anak¬anaknya tamat dalam pengajian mereka dengan jayanya dan beroleh ilmu pengetahuan mereka ini dapat menambah harta keluarganya.
Sebaliknya jika hartawan ini tidak membekalkan anak-anaknya dengan ilmu pengetahuan, anak-anaknya tidak akan dapat menambahkan harta kekayaan keluarganya. Mereka hanya pandai menghabiskan harta itu. Apabila hartaitu sudah habis mereka tidak pandai mencari harta yang baharu sebab mereka tidak mempunyai ilmu pengetahuan. lelaslah bahawa ilmu pengetahuan lebih penting daripada hari kekayaan.
Bila kita pergi ke satu tempat dengan berbekalkan ilmu pengetahuan hidup kita akan selamat. Orang akan memerlukan kita jika ilmu kita itu diperlukan orang. Kita tidak mudah ditipu orang. Selain daripada itu kita boleh menjadi terkenal dan dihormati sekiranya kita memiliki ilmu yang tinggi. Berlainan dengan harta. Kalau kit a bawa ke satu tempat banyak masalah dan kesusahan yang akan kita tempuhi. Kita sentiasa.takut atau bimbang harta itu akan dicuri orang.
Dengan ilmu pengetahuan, kit a boleh mencorakkan dan mengerakkan masyarakat ke arah kemajuan. Maju masyarakat majulah negara. Berlainan dengan harta. Harta hanya dapat dinikmati dalam jangka mas a yang singkat sahaja jika si pemiliknya tidak mempunyai pengetahuan. Sedangkan ilmu pengetahuan dapat dinikmati oleh generasi yang akan datang. Kerana itu saya memilih ilmu pengetahuan lebih utama daripada harta kekayaan.KEBAIKAN DAN KEBURUKAN MENONTON TELEVISYEN

Televisyen merupakan alat hiburan yang menjadi kegemaran orang ramai di zaman ini. Banyak kebaikan yang didapati oleh orang ramai yang menontonnya tetapi kita jangan lupa di sebalik kebaikannya itu ada juga keburukannya.
Melalui alat ini kit a dapat menyaksikan berbagai kejadian yang berlaku di luar dan di dalam negara kita seperti kejadian banjir, gempa bumi, kebakaran, peperangan, ribut taufan dan lain-lain. Kita juga dapat melihat keadaan alam di negara-negara lain seperti padang pasir, salji, gunung berapi dan sebagainya. Berbagai-bagai kemajuan yang dicapai oleh negara lain juga dapat kit a lihat. Di samping itu kita boleh belajar bermacam¬macam perkara melalui televisyen dan boleh juga mendapat hiburan¬hiburan yang menyeronokkan.
Televisyen ada juga menyiarkan kisah-kisah kejahatan orang seperti pembunuhan, rompakan, pergaduhan, penyalahgunaan dadah dan lain-lain. Jika kita meniru perbuatan-perbuatan jahat yang kita tonton daripada televisyen itu maka yang kita dapat ialah keburukan.
Demikian juga jika kita terlalu asyik menonton rancangan-rancangan hiburan sehingga lupa akan keselamatan rumah; rumah kit a boleh dimasuki pencuri at au boleh terbakar. Jika kita terlalu hampir dengan kaca televisyen waktu menontonnya, mata kit a boleh rosak. Semuanya ini adalah ke¬burukan.


LAWATAN KE SEBUAH NEGARA JlRAN

Pada minggu yang lalu saya berpeluang melawat sebuah negara jiran iaitu Singapura bersama dengan ayah dan ibu. Di sana saya disertai oleh kawan saya yang bernama Majid. Dia beserta ayahnya membawa kami melawat tempat-tempat yang bersejarah dan menarik di Singapura.
Mula-mula kami pergi melawa 'national Museum' dan 'Art Gallary'.
Bangunannya sungguh menarik. Di dala a ada berbagai koleksi barang-barang bersejarah termasuk dokumen meng nai eorak hidup masyarakat, ekonomi, perkembangan politik dan lain-lain. Di sini juga terdapat himpun¬an lukisan dalam bentuk cat minyak, area dan bentuk-bentuk industri.
Dalam perjalanan, kami dapat melihat bangunan Parlimen Singapura yang eantik mempunyai sebuah kubah hijah di tengah-tengahnya. Kemudian kami sampai ke dewan peringkat perang yang memaparkan sejarah peperangan Dunia Kedua semasa penduduk Jepun serta gambar pemandang¬an yang menunjukkan keadaan peperangan dan kehidupan rakyat Singapura ketika itu.
Saya juga berkesempatan melihat bangunan-bangunan masjid. Di sini terdapat beberapa buah masjid yang didirikan oleh orang-orang Islam sendiri. Mereka terdiri daripada India Muslim dan Orang Melayu. Di antara masjid-masjid ini, Masjid Sultan adalah masjid yang terbesar di Singapura. Masjid Sultan siap dibina pada tahun 1928.
Kami berkesempatan melawat Zoo Negara yang di dalamnya terdapat binatang-binatang dari seluruh dunia. Kemudian kami pergi pula ke Taman Unggas Jurong. Di Taman ini berbagai-bagai jenis burung tempatan dan dari tempat lain dipelihara dengan baik.
Kami meneruskan lawatan ke Haw Par Villa. Tempat ini sungguh mengkagumkan. Terdapat beratus-ratus patung dan ukiran yang menampak-kan keadaan mas a yang lampau di Negara China dan Singapura. Taman ini diilhamkan oleh dua orang )utawan adik-beradik Singapura.
Kemudian kami sampai ke Pusat Sains yang mempamerkan berbagai barang rekaan berkaitan dengan sains dan teknologi. Dari tempat ini kami tertolak ke sebuah pulau peranginan yang sungguh menarik iaitu Pulau Sentosa dengan menggunakan feri. Setelah itu kami pun pulang ke tempat pengmapan.
Yang Paling saya kagumi ialah sikap rakyat Singapura yang tidak merosakkan harta kerajaan dan mengotorkan tempat-tempat awam. Alangkah beruntungnya Negara Brunei jika mempunyai rakyat-rakyat seperti begitu.

PEMANDANGAN DI PASAR TAMU

Di negara kita ini banyak terdapat pasar-pasar tamu. Di Bandar Ser Begawan, pasar tamunya terletak di sebuah tempat yang menarik iaitu d tebing Sungai Kianggeh. Sejak tempat itu dijadikan pasar tamu, rama pengunjung yang datang sarna ada siang atau malam. Dengan terbukanyc: pasar tamu ini mudahlah orang ramai membeli-belah terutamanya makanar dan barang-barang keperluan.
Pasar tamu dibuka pada setiap hari keeuali hari Isnin sebelah malam Biasanya waktu yang paling ramai orang berkunjung ialah pada hari Minggl dan hari Jumaat. Subuh-subuh lagi sudah ada penjual yang berdagang d sini. Berbagai-bagai jenis barang ada dijual.
Jika kita masuk ke tamu ini dari sebelah hulu mula-mula sekali kit. akan menemui kumpulan penjual pokok-pokok bunga dan buah-buahan Di sebelahnya pula terdapat para penjual ayam, itik, burung-burung dal anak-anak ayam dan itik. Ini adalah bahagian pinggir. Dari sini kita bolel masuk ke bahagian dalam melalui sebuah jambatan kecil.
Di hujung jambatan itu terdapat gerai buah-buahan terutama yan: diimpot dari luar negeri. Gerai-gerai itu dibina sendiri oleh para penjua di kiri-kanan lorong laluan para pembeli. Hala ke dalam sedikit terdapa gerai-gerai makanan seperti. mi, burger, ayam goreng, nasi ayam, kuih muih dan makanan kering. Kebanyakan penjual memasak makanan d tempat itu juga.
Di sebelah daratnya pula berlambak-Iambak sayur-sayuran yan, masih segar dari jenis sayur-sayur yang ditanam sendiri hingga kepad; sayur yang diimpot. Para penjual sayur-sayuran melambakkan barang barang mereka di atas tikar plastik yang dibentangkan di atas simen. Par penjualnya banyak terdiri daripada kaum ibu.
Berdekataan dengan tempat itu, terdapat penjual barang-barang lam atau barang antik. Ada juga orang menjual tikar-tikar pandan dan rotan Pada waktu petang dan malam keadaan pasar tamu sudah berubah. Van ada hanya penjual makanan, minuman dan buah-buahan sahaja.
Sesungguhnya pemandangan di pasar tamu amat menarik. BerbagG ragam dan olah penjual dan pembeli kita lihat di sini. Kita tentuny terhibur sambil berbelanja di pasar tamu ini.

BUAH-BUAHAN TEMPATAN

Buah-buahan tempatan ialah buah-buahan yang ditanam atau dihasil¬kan di negara sendiri. Seperti buah-buah yang didatangkan dari negara luar, buah-buahan tempatan juga tidak kurang khasiatnya. Malahan lebih baik lagi kerana kita boleh petik terus dari pokoknya.
Ada bermacam-macam jenis buah-buahan tempatan itu. Antaranya ialah buah mempelam, binjai, belunu, tembikai at au sikoi, nangka, rambutan, durian, langsat, rambai, manggis dan lain-lain lagi. Rasanya ada yang pahit, masam dan manis. Buah yang pahit biasanya mempunyai khasiat perubatan tetapi tidak ramai yang suka memakannya. Buah petai misalnya boleh mengurangkan penyakit darah tinggi, kencing manis dan lain-lain penyakit.
Kita boleh dapati buah-buahan tempatan yang masih segar. Oleh itu banyaklah khasiatnya. Vitamin;-vitamin yang ada di dalamnya masih kekal. Tidak seperti buah-buahan yang didatangkan dari luar negeri. Buah-buahan itu terpaksa disimpan lama. Kadang-kadang kita dapati buah-buahan itu sudah berubah. Mungkin juga sudah dihinggapi bakteria. lni sangat merbahaya pada kesihatan.
Biasanya bila musim buah-buahan, harganya sangat murah. Kita boleh membeli seberapa banyak yang kita suka. Di mana-mana boleh didapati. Biasanya kalau kita pergi ke kampung-kampung kit a mudah mendapatinya. Di samping membelinya kita dapat menikmati suasana tenang dan damai di kampung-kampung. Sebaliknya buah-buah yang diimpot harganya mahal.
Sekarang ini beberapa pihak telah menyajikan buah-buahan tempatan untuk majlis rasmi. Dihotel..:hotel atau di tempat-tempat ramai, hidangan buah-buahan tempatan akan kelihatan di atas meja. Para pelancong sangat mengemari buah-buahan tempatan dan memuji kelazatan rasanya. Beberapa buah negara asing telah berminat dan memesan buah-buahan tempatan seperti pisang dan nangka dengan banyaknya.
lelaslah bahawa buah-buahan temp at an tidak kalah jika dibandingkan dengan buah-buahan dari negara lain.


BANYAK MEMBACA MENDATANGKAN FAEDAH

Membaca adalah satu pekerjaan yang terpuji dan patut dijadikan amalan setiap orang. Banyak faedah yang akan diperolehi jika seseorang itu mengisi masa lapangnya dengan membaca.
Bahan-bahan bacaan banyak terdapat di negara kita seperti akhbar, majalah, buku dan lain-lain lagi. Di dalamnya termuat beraneka maklumat mengenai hal-hal yang wujud dan yang berlaku di seluruh dunia. Jadi dengan membacanya pengetahuan kita akan bertambah. Kita dapat mengetahui perihal satu-satu bangsa, istiadat, sejarah, kepercayaan, kebudayaan dan berbagai lagi. Dengan cara ini persefahaman kita dengan kaum yang lain dapat dijalin dengan baik.
Di samping mena•mbah pengetahuan kita juga dapat mengikuti perkembangan dan kejadian yang berlaku di dalam dan luar negeri. Melalui bacaan surat khabar dan majalah kita dapat mengetahui pergolakan yang berlaku di negara lain seperti peperangan, pemogokan, tunjuk perasaan dan lain-lain. Kita dapat membandingkannya dengan negara kita. Dengan itu kita menjadi insaf dan sedar bahawa kita semua sangat beruntung kerana negara kita senti as a aman dan tidak bergolak.
Selain daripada itu kita juga dapat mengetahui perkembangan dan kemajuan yang dicapai oleh negara-negara lain dalam bidang sains dan kita dapat mengetahui hasil ciptaan mereka dan bagaimana mereka dapat menyelesaikan masalah ekonomi negara. pengetahuan ini mungkin berguna kepada kita. Mana-mana yang sesuai untuk kemajuan dan kesejahteraan negara kita bolehlah kita contohi dan pelajari.
Di samping itu, banyak membaca juga mendatangkan faedah besar kepada penuntut sekolah. Kebanyakan penuntut yang mend?!1at kejayaan cemerlang dalam peperiksaan adalah pelajar yang banyak membaca. Dengan pengetahuan yang didapati daripada pembacaan mudahlah pelajar itu dapat menjawab apa-apa jua soalan. Dengan itu, akan tercapailah segala cita¬citanya untuk mendapat kecemerlangan.
Sesebuah negara yang rakyatnya banyak membaca akan bangkit menjadi negara yang cepat maju kerana daripada pembacaan itu mereka sentiasa dapat ilmu-ilmu baru. Dengan ilmu itu dapatlah mereka membuat perubahan ke arah kemajuan dan kejayaan dalam apa jua bidang seperti). pelajaran, pembangunan, ekonomi, sosial, kebudayaan dan berbagai lagi. Negara akan beruntung jika mempunyai rakyat yang berilmu pengetahuan lagi progresif. Jadikanlah membaca sebagai suatu amalan hidup.


HARI KEBANGSAAN NEGARA

Negara kita telah menempah kemerdekaan penuh pada 1 J anuari 1984.
Sejak tarikh ini kita menjadi satu bangsa yang merdeka dan berdaulat dan semua bangsa di dunia ini menghormati kita sebagai satu bangsa. Tiap¬tiap tahun kita mengadakan sambutan untuk mengingati hari itu. Kita telah memilih 23 haribulan Februari sebagai tarikh kita merayakan Hari Kebangsaan kita.
Pada 23hb. Februari 2008, Negara Brunei Darussalam telah menyambut hari kebangsaannya bagi kali yang keempat. Sambutan diadakan di Stadium Negara Hassanal Bolkiah mulai jam 8.30 pagi. Pada hari itu pagi-pagi lagi para peserta yang mengambil bahagian sudah tiba dari seluruh pelusuk negara.
Stadium Negara dipenuhi oleh kumpulan-kumpulan peserta dan orang¬orang yang hendak menyaksikan acara-acara perayaan. Di tengah padang kelihatan barisan ahli-ahli pasukan bersenjata dan gabungan pasukan hadrah dari murid-murid dan penuntut sekolah di seluruh negara. Sebaik saja rombongan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan dan Kerabat Di-Raja tiba, pukulan hadrah pun bermula disusuli dengan pasukan pancaragam Angkatan Bersenjata dan Polis Di-Raja. Masa itu juga dari murid-murid dan penuntut sekolah menunjukkan kebolehan berbaris membentuk logo dan berbagai pemandangan yang mempunyai erti.
Berikutnya dilangsungkan pula acara perbarisan lintas hormat dari Angkatan Bersenjata Di-Raja Brunei, pasukan beruniform, pasukan sukarela, kakitangan jabatan-jabatan kerajaan, swasta dan syarikat¬syarikat perniagaan. Kemudian muncul pula persembahan pancaragam penuntut-penuntut sekolah menengah diiringi oleh pasukan polis. Yang paling menarik ialah persembahan perbarisan yang berbentuk logo dan corak-corak yang berkaitan dengan kebudayaan Melayu dan persembahan tarian-tarian asli Brunei. Persembahan yang ditunjukkan sungguh menarik.
Sebagi seorang rakyat yang cintakan negara, saya merasa berbangga dapat menyaksikan upacara hari yang bersejarah itu. Sudah tentu kita harus turut serta dalam upacara itu sebagai menunjukkan taat setia dan kasih kita pada Negara Brunei Darussalam. Kita tidak perlu mengira penat lelah dan kepanasan matahari yang membahang. Yang penting harus ditanam pada diri kit a ialah berbakti dan memberi sumbangan yang besar terhadap negara kita ini.

PENGALAMAN YANG MENAKUTKAN

Suasana malam itu sungguh sunyi. Jarum jam sudah menunjukkan ke angka sebelas. Sudah setengah jam ayah dan ibu pergi menziarahi Mak Minah yang suaminya telah meninggal dunia waktu isyak tadi. Saya keseorangan di rumah.
Saya pergi ke ruang dapur membuat minuman kegemaran saya iaitu milo. Tiba-tiba saya terasa bulu rama saya berdiri. Kedengaran bunyi anjing yang melolong panjang. Saya teringat kata nenek, kalau anjing berbunyi begitu bermakna ia melihat hantu. Saya terus masuk semula ke bilik.
Sewaktu saya melintasi ruang tamu, kedengaran pula bunyi seakan-akan cakaran kuku yang tajam. Saya berhenti sejenak dan memandang ke arah pintu. Daun pintu seperti ditolak-tolak. Makin lama makin kuat. Saya merasai ketakutan yang amat sangat. Tiba-tiba terdengar nama saya dipanggil dengan perlahan. Suara itu menggerunkan sekali.
"Syukriiiii! Syukriiiii! Buka pintuuu! Bukaaaaa ". Saya beranikan
diri bertanya, "Siapa kamu, hah?" "Akuuuu Haji MailU Bukaaa". Mendengar nama itu saya bertambah pucat dan gementar. Saya tahu Haji Mail suami Mak Minah baru saja mati isyak tadi. Secepat kilat saya berlari naik ke tingkat atas. Saya mengunci pintu bilik. Saya teras a seperti dikejar sesuatu, seolah-olah ada mata yang memerhatikan saya. Saya berselubung. Tiba-tiba kedengaran jendela bilik saya diketuk bertalu-talu. Dari balik selimut saya lihat tingkap sudah ternganga luas. Serta-merta saya membuka selimut dan memandang ke sekeliling bilik.
Tiba-tiba saya terlihat satu tangan yang kurus terhulur dari bawah katil cuba memegang tubuh saya. Saya mengelak lalu melompat ke lantai. Langsung turun ke tingkat bawah. Saya buka pintu dan terus lari ke luar. Saya ditangkap oleh bapa saya yang kebetulan baru balik tetapi saya pengsan sampai keesokan paginya.PERMAINAN YANG SAYA SUKAI

Semua orang sukakan permainan. Tetapi tiap-tiap orang menyukai permainan yang tertentu. Kadang-kadang permainan yang menjadi kesukaan seseorang itu sarna dengan yang disukai oleh orang lain dan kadang¬kadang berbeza.
Di antara banyak-banyak permainan yang paling saya sukai ialah bola sepak. Permainan ini saya gemari sejak saya di sekolah rendah lagi. Saya sukakan permainan ini kerana permainan ini banyak menggunakan tenaga dan fikiran. Kita perlu cukup tenaga untuk bermain bola sepak. Kita juga perlu menggunakan fikiran untuk mengalahkan pasukan lawan.
Semasa tidak bersekolah, tiap-tiap petang saya dan kawan-kawan saya akan mengisi masa lapang dengan mengadakan perlawanan bola. Biasanya kami bermain di tanah lapang atau di padang sekolah. Sebelum mengadakan perlawanan kami berjanji akan mematuhi peraturan permainan dan tidak bermain kasar agar tidak terjadi pergaduhan dalam perlawanan itu. Tujuan kit a bermain hanyalah untuk bersukan dan menyihatkan badan di samping mencari pengalaman.
Saya selalu menyaksikan perlawanan bola sepak. Kerapkali juga saya menonton televisyen yang menayangkan rakaman perlawanan bola sepak. Dengan cara begini saya dapat pengetahuan yang baru mengenai cara-cara yang baik dalam permainan bola. Saya menjadi lebih tahu akan teknik bermain yang digunakan oleh pemain-pemain pasukan yang terkenal.
Bagi saya permainan bola sepak melatih kita bekerjasama untuk mencapai cita-cita bersama. Akhirnya kita dapat mengharumkan nama negara kita.ULANGTAHUN HARI KEPUTERAAN DULl YANG MAHA MULIA SULTAN

Setiap tanggal 15 Julai Negara Brunei akan merayakan HariKeputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam. Berbagai rancangan dan acara-acara yang menarik akan diadakan.
Upacara yang penting pada Hari Keputeraan Sultan ini ialah Upacara Perbarisan. Perbarisan ini diadakan di Taman Sir Muda Omar Ali Saifuddin Paduka Seri Begawan Sultan. Dalam upacara ini pasukan-pasukan dari Angkatan Bersenjata Di-Raja Brunei dan pasukan-pasukan sukarelawan akan turut mengambil bahagian. Duli Yang Maha Mulia Sultan akan berangkat ke upacara ini. Selepas upacara ini baharu acara-acara lain untuk sambutan Hari Keputeraan tersebut akan dimulai.
Tanah lapang bekas tapak hospital Bandar Seri Begawan dijadikan tempat untuk acara-acara hiburan. Beberapa buab sekolah dan persatuan¬persatuan akan menunjukkan persembahan masing-masing. Di samping ini beberapa buah gerai didirikan untuk tempat jualan makanan, barang¬barang permainan, pakaian dan lain-lain. Orang ramai boleh menyaksikan pertunjukan atau persembahan dipentaskan sambil menikmati makanan yang dijual. Sambutan begitu diadakan di setiap daerah.
Di samping itu diadakan juga perarakan kereta berhias dan tanglung berjalan kaki yang disertai oleh pasukan dari jabatan kerajaan, persatuan serta syarikat-syarikat swasta. Acara perarakan kereta berhias dan perarakan tanglung dilangsungkan pada waktu malam.
Duli Yang Maha Mulia Sultan dan Raja Isteri serta Kerabat Di-Raja akan berangkat menyaksikan acara yang menarik ini. Bandar Seri Begawan kelihatan seperti bandar kayangan kerana bermandikan kilauan cahaya beraneka warna dan bentuk. Angkasa Bandar Seri Begawan pula akan diindahkan oleh cahaya bunga api yang berbagai warna dan corak.
Acara Lumba Perahu juga turut menyerikan Hari Keputeraan Sultan.
Di Sungai Brunei akan dipenuhi oleh perahu. Tambatan kastam dipenuhi oleh orang ramai. Beberapa buah pasukan dari jabatan-jabatan, syarikat, persatuan dan kampung-kampung akan mengambil bahagian. Acara yang meriah ini selesai menjelang senja.
Untuk menjayakan sambutan ini rakyat sanggup bersusah payah melibatkan diri untuk menunjukkan taat setia dan kasih kepada Duli Yang Maha Mulia. Dirgahayu Paduka Seri Baginda Sultan.

BERKELAH

Pada hari Minggu yang lalu, saya dan keluarga saya telah pergi berkelah di Pantai Serasa. Pada malam sebelumnya ibu dan kakak menyediakan makanan dan barang-barang keperluan. Saya dan adik saya menyediakan khemah keeil dan alat untuk mandi.
Pagi-pagi lagi selepas menunaikan sembahyang subuh, kami semua pun bersiap-siap. Hari itu euaeanya sungguh baik. Tidak ada tanda-tanda hujan akan turun. Kira-kira pukul tujuh pagi, kami pun bertolak dengan menggunakan kereta kakak yang dipandunya sendiri. Setengah jam kemudian, kami pun sampai ke Pantai Serasa. Kereta-kereta para pengunjung bersusun di tepi jalan raya. Kami memilih tempat yang sesuai lalu menurunkan barang-barang dan menyusunnya.
Waktu itu air dalam. Ayah menukar pakaiannya. Saya dan adik saya terus mengikut ayah mandi ke tepi pantai. Ayah mengajak kami berdua berenang. Saya main kejar-kejaran dengan adik -saya sambil menyelam ke dalam air. Ombak kecil yang menampar-nampar muka saya menambahkan keseronokan saya. Setelah puas mandi, kami pun naik ke darat.
Setelah siap berpakaian, kakak dan ibu memanggil kami makan tengah hari. Tiupan angin sepoi-sepoi bahasa dan pemandangan laut yang luas terbentang menambahkan selera kami untuk makan bersama keluarga di khemah yang kami dirikan. Sambil makan, kami dapat memerhatikan pengunjung-pengunjung yang sedang mandi, bermain bola, bermain kejar-kejaran dan berbagai lagi.
Petangnya, kami pun bersiap-siap hendak pulang. Kami mengumpul¬kan barang-barang dan mengemaskannya. Kemudian kami membersihkan tempat yang kami gunakan. Setelah selesai semuanya kami pun pulang ke rumah dengan membawa kenangan manis yang sukar kami lupakan dengan harapan akan berkelah lagi di mas a akan datang.

KALAULAH SAYA SEORANG JUTAWAN

Semua orang inginkan kesenangan dan kalau boleh mereka mahu hidup menjadi seorang kaya. Saya juga berangan...:angan menjadi seorang kaya. Jika diizinkan Tuhan saya menjadi seorang jutawan, saya tidak akan sia-siakan hidup saya dengan kekayaan itu. Yang mula-mula sekali saya buat ialah pergi melawat semua temp at di dunia ini baik di sebelah timur mahupun di barat. Perjalanan ini akan saya akhiri di tanah sud Mekah untuk menunaikan rukun Islam yang kelima. Tujuan saya bukan untuk bersuka-suka tetapi untuk menyaksikan sendiri keadaan alam ciptaan Tuhan dan cara hidup penduduk di negara tersebut. Mana yang baik akan saya contohi dan yang buruk saya hindari. Mana-mana yang miskin akan saya beri pertolongan sebagai tanda kesyukuran saya kepada Tuhan.
Sekembalinya saya dari perjalanan itu saya ingin teruskan membuat perkara-perkara yang berkebajikan. Mana-mana orang miskin dan susah, saya sedekahkan sedikit harta saya. Anak-anak mereka akan saya bantu untuk belajar sehingga berjaya menjadi warganegara yang baik, yang akan memajukan negara ini. Kedua ibu bapa saya akan saya buatkan rumah yang cantik, lengkap dengan orang gaji dan jururawat yang akan menjaga mereka. Kehendak mereka yang tidak mendatangkan bahaya akan saya turuti. Saya akan baw(ij. mereka naik haji setiap tahun. lni semua adalah sebagai membalas jasa mereka yang memelihara, mendidik dan mendoakan saya.
Sebuah rumah khas yang cukup besar akan saya dirikan untuk anak-anak yatim dan budak-budak susah. Saya akan berikan makanan dan pakaian secukupnya. Sebuah sekolah lengkap dengan peralatannya akan saya bina dekat situ untuk tempat mereka belajar ilmu-ilmu dunia dan akhirat. Saya tidak mahu menjadi jutawan yang lupa daratan sehingga menjahanamkan dirinya sendiri.

KEPENTINGAN SUKAN

Semua orang gemar bersukan kerana boleh menjadikan tubuh badan sihat dan fikiran kita menjadi lapang. Sukan boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu sukan dalam dan sukan luar. Sukan dalam tidak banyak menggunakan tenaga tetapi banyak menggunakan fikiran. Contohnya bermain dam, karum, catur, skrabel dan lain-lain. Sukan luar pula banyak menggunakan tenaga dan akal. Antaranya termasuklah permainan bola sepak, bola jaring, takraw, tenis dan olahraga.
Bila seseorang itu bersukan, semua anggotanya akan bergerak. Jantung, saluran darah dan organ-organ di dalam turut bekerja dengan sempurna. Bahan-bahan kumuh seperti air akan keluar melalui kulit at au saluran pelepas. Dengan itu badan kita menjadi sihat dan terhindar dari serangan pen)Takit.
Dalam zaman moden ini semakin ramai orang bekerja di pejabat menggunakan otak tetapi kurang bergerak. Mereka selalu rung sing kerana menghadapi pelbagai masalah hidup dan pekerjaan. Jadinya dengan meluangkan masa untuk bersukan, walaupun ring an kerungsingan mereka dapat dikurangi. Fikiran mereka menjadi tenang. Perasaan mereka menjadi tenteram.
Boleh dikatakan kit a tidak pernah bersukan seorang diri. Sebaliknya kit a bersukan secara berpasangan, beregu atau berpasukan. Tiap-tiap permainan dalam sukan ada peraturan dan undang-undangnya. Un dang¬undang ini mesti dipatuhi. Dengan itu bersukan dapat melatih seseorang itu mematuhi peraturan dan undang-undang. Di samping itu sukan juga boleh melatih kita bekerjasama dan bersefahaman di dalam satu pasukan.
Berbagai pertandingan sukan sentiasa diadakan. Ada pertandingan peringkat kampung, daerah, negara dan antarabangsa. Jika kita mengambil bahagian di dalam pertandingan sukan peringkat antarabangsa maka negara kita akan terkenal. Apalagi jika kita memperolehi pingat-pingat kemenangan. Berdasarkan fakta yang tersebut jelaslah betapa pentingnya sukan itu dalam hidup kita.

PELAJARAN YANG PALING SAYA SUKAI

Pelajaran adalah ilmu pengetahuan yang paling penting sekali di dunia ini. Tanpa pelajaran seseorang itu akan dipandang hina oleh masyarakat. Ilmu pengetahuan tidak akan habis dan tidak boleh dicuri orang, sebalik¬nya harta benda boleh habis bila-bila masa.
Pelajaran yang paling saya sukai ialah sejarah. Pelajaran Sejarah ini saya minati kerana daripadanyalah saya dapat mengetahui berbagai peristiwa yang berlaku sejak zaman dahulu kala. Saya dapat mengetahui asal-usu] bangsa Melayu dan juga asal-usul pembukaan Negara Brunei Darussalam serta raja-raja yang memerintah Brunei semasa dulu. Dari pengetahuan inilah timbulnya perasaan kasih sayang saya kepada bangsa dan negara sendiri.
Jika kita memperlajari sejarah dengan lebih mendalam kita akan dapat mengetahui asal-usul nama sesuatu tempat, kampung, negeri, pulau dan berbagai-bagai lagi yang pelik dan ganjil baik tempat-tempat itu terletak di dalam negara kita mahupun di negara lain. Dengan pengetahuan itu sekiranya para pelancong dari luar negeri ingin mengetahui sejarahnya dapatlah kita menerangkan kepada mereka dengan memuaskan.
Dengan memperlajari sejarah juga, kita dapat mengetahui keagungan dan tamadun manusia zaman purba. Contohnya di Mesir banyak piramid-piramid didirikan di sana ribuan tahun yang lalu masih kukuh hingga ke saat ini. Kita akan tahu bagaimana ianya dibina sehingga tahan beribu tahun. Pelbagai rekaan seperti kapalterbang, roket dan lain-lain dapat kit a ketahui. Kita juga dapat mengetahui kebangkitan dan kehancuran negara¬negara besar zaman dahulu seperti kerajaan Yunani, Roman, Parsi dan kerajaan Islam di Sepanyol. Di samping itu kita dapat mengenali tokoh¬tokoh utama dunia sarna ada yang mengharumkan nama bangsanya atau yang menjahanamkannya. Daripada sejarah kita kenaI pada Hitler, Napolean, Nabi Muhammad dan Sultan Bolkiah. Sejarahlah yang membuka mata saya. Kerana itulah saya sukai.


PENTINGNYA PELAJARAN SIVIK DI SEKOLAH-SEKOLAH

Apakah yang dipelajari oleh murid-murid dan penuntut sekolah?
Mereka mempelajari berbagai mata pelajaran yang berguna untuk masa hadapan mereka. Kebanyakan mata pelajaran diajarkan di sekolah untuk menjadikan seseorang itu berilmu pengetahuan dan berkemahiran di dalam berbagai bidang. Dengan adanya rakyat yang berilmu dan mempunyai kemahiran dapatlah negara bergerak maju. Negara akan berbangga jika mempunyai rakyat seperti yang tersebut.
Adakah pengetahuan dan kemahiran itu dapat menjamin kesejahteraan seseorang dan negaranya? Pelajaran yang tinggi tidak ada ertinya jika tidak digunakan untuk kemajuan negara, bangsa, masyarakat, keluarga dan dirinya sendiri.
Tiap-tiap seorang adalah anggota satu keluarga. Dia juga anggota sebuah masyarakat dan satu bangsa. Di samping itu dia adalah warga sesebuah negara. Oleh itu segala tingkah laku dan tindak-tanduknya hendaklah patuh kepada adat resam dan undang-undang. Cara bertindak yang betul dapat dipelajari melalui pelajaran sivik atau tatarakyat.
Pelajaran Sivik mengajar kita bagaimana sepatutnya kita semua bertindak dalam lingkungan keluarga. Kita mesti menghormati orang-orang yang lebih tua daripada kita seperti abang, kakak, ibu, bapa, nenek dan lain-lain. Kita mesti bersopan ketika bercakap dengan mereka. Orang-orang yang lebih muda daripada kit a hendaklah dikasihi dan diberi tunjuk ajar. Tidak patut kita menganiayai mereka.
Melalui pelajaran sivik juga kita dapat mempelajari apa-apa yang patut kita lakukan dalam lingkungan masyarakat; misalnya di dalam kampung kita. Kita patut bekerjasama dan saling membantu dengan jiran tetangga dan sahabat handai. Kita patut setia, rela berkorban, saling menghargai dan hormat kepada pemimpin kampung kita. Tidaklah patut kita jadi pemugut dan perosak masyarakat.
Sebagai rakyat atau warga Negara Brunei Darussalam kita diajar supaya kasihkan negara sendiri, menghormati bendera dan lagu kebangsaan, taat kepada undang-undang dan kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan dan Yang Dipertuan serta sentiasa menjaga nama baik negara kita. Kelakuan kita mesti mengikut adat dan taat susila bangsa kita. Semua ini dapat kita pelajari daripada pelajaran sivik.
Berdasarkan dari fakta di atas, bagi saya pelajaran sivik harus diajar¬kan di sekolah-sekolah.