Pencemaran Air
Seperti yang berlaku pada pencemaran udara, pencemaran air pula melibatkan pembuangan bahan-bahan toksik dan beracun ke dalam sistem pangairan. Biasanya pembuangan bahan-bahan kimia oleh pihak kilang seperti kilang getah dan kelapa sawit dan sebagainya pula mengakibatkan pencemaran air. Air yang tercemar ini mengganggu hidupan akuatik seperti ikan,kerang,udang dan lain-lain mati apabila memakan bahan beracun dari kilang ini.Jika ikan-ikan ini ditangkap dan dimakan oleh manusia,tentulah ia membawa kesan yang buruk kepada kita juga. Penggunaan air laut terutamanya sebagai agen penyejuk bagi mesin di dalam sektor “power plant”. Air yang panas selepas digunakan untuk menyejukkan mesin di “power plant” ini akan disalurkan semula ke laut. Jadi kawasan saliran laut itu akan panas dan mengakibatkan hidupan di kawasan itu sukar beradaptasi kerana suhu airnya meningkat secara mendadak. Efluen yang dihasilkan oleh industri terutamanya industri pemprosesan makanan biasanya kaya dengan nutrien inorganik seperti N,P dan K disamping sebatian2 organik terlarut. Oleh itu, nutrien ini menyebabkan hazard pencemaran dilupuskan secara tidak patut dalam sungai ataupun di dalam tasik. Pengayaan berlebihan sungai dan tasik oleh nutrien itu akan menyebabkan eutrofikasi. Sebatian organik terlarut mengurangkan jumlah kandungan oksigen terlarut (BOD). Sesetengah kilang akan memperuntukkan kawasan untuk pembuangan sisa-sisa kilang, masalahnya apabila berlaku hujan lebat atau loji pecah, sisa-sisa ini akan terkeluar lalu menyebabkan 2 permasalahan iaitu pertama seandainya sisa ini mengalir di permukaan ia akan masuk ke dalam sistem saliran terutamanya sungai dan sekiranya masuk ke dalam sistem air bawah tanah ia akan mencemarkan air bawah tanah terutamana sistem akuifer. Yang mana kedua2nya ini akan merosakkan dan mencemarkan hidupan dan air itu sendiri.
• air merupakan kebutuhan mutlak yang dibutuhkan oleh semua makhluk hidup
• faktor yang mempengaruhi kualiti air
o oksigen terlarut (DO = dissolved oksigen)
o Keperluan Oksigen Biokimia (BOD)
o zat padat terlarut
o pH
o suhu
• pencemaran fisika
o ditentukan oleh perubahan warna, suhu, kekeruhan
o disebabkan oleh senyawa basa,, sampah dan daun-daun yang merupakan polutan terapung maupun polutan tersuspensi seperti tanah, kotoran manusia dan hewan
• pencemaran kimiawi
o disebabkan oleh zat organik termasuk protein, karbohidrat dan lemak
o disebabkan oleh senyawa organoklor pada insektisida, fungisida dan herbisida
o disebabkan oleh buangan industri yang mengandung garam beracun dan tumpahan minyak di laut
• pencemaran fisiologis
o bau dan rasa tidak enak
o disebabkan senyawa amina, fluol dan merkaptan
• pencemaran biologi
o disebabkan oleh bakteri patogen, virus, protozoa, parasit dan zat toksin
Zat additif makanan
• zat warna
o alami : daun suji, kunyit
o sintetis : kadang bersifat karsinogen
• zat pengawet
o gula atau garam
o untuk makanan kaleng: Na-benzoat, sendawa asam sulfat
o sebagai anti oksidan : BHA (butil hidoksi anisol), BHT (butil hidroksil toluen)
• zat penyedap rasa
o monosodium glutamat
o pemanis : sakarin, dulsin, siklamat (karsinogen)
o essens : amil valerat, etil butirat, amil asetat